To, co przeczytasz w naszym artykule, odbiega od powszechnych opinii. Ba, niektórzy specjaliści, lekarze i producenci żywności mogą być oburzeni faktem, że działamy wbrew powszechnie przyjętym przekonaniom.
Ten artykuł to subiektywna opinia, chociaż wcale nie bezpodstawna.
Przede wszystkim czerpaliśmy z doświadczenia: udzieliliśmy pomocy już tysiącom właścicieli i zwierząt domowych w przezwyciężeniu niewyjaśnionych objawów i alergii.
Z drugiej strony, bazując na danych z literatury fachowej, dokonaliśmy reinterpretacji możliwego wyjaśnienia objawów alergicznych u psów i kotów.
Co tak naprawdę powoduje alergię?
Alergia to chorobliwa reakcja układu odpornościowego, kiedy organizm nieszkodliwe skądinąd dla zdrowia białka /w tym białkaroślinne/ błędnie rozpoznaje jako wrogów i rozpoczyna z nimi walkę.
Wiele już napisano na ten temat, niestety nadal niewiele wiadomo na temat konkretnych przyczyn powstawania alergii. Głównej przyczyny należy szukać w karmieniu, albowiem organizm zwierzęcia nie potrafi przystosować się do świata sztucznej karmy i syntetycznych dodatków.
Następuje nieprawidłowe wchłanianie, spowodowane przez obce zwierzęciu substancje białkopodobne, które dostają się do krwioobiegu.
Trzech największych szkodników w karmie dla zwierząt
1. Większość białek dodawanych do karmy to produkty uboczne z rzeźni, które nie stanowią czystego źródła białka.
Często poddawane są hydrolizie, kiedy z resztek zwierzęcych pozyskiwane jest białko, więc nie trzeba ich utylizować jako niebezpiecznych odpadów, dobrze prezentują się za to w paszach hipoalergicznych (np. hydrolizat pierza, hydrolizowane białko drobiowe).
"Podczas hydrolizy białka są chemicznie rozkładane na małe kawałki, w związku z czym układ odpornościowy przestaje na nie reagować. Karmy zawierające hydrolizowane białka przepisywane są psom przez weterynarzy zwykle w przypadku dwóch schorzeń: alergii pokarmowej i nieswoistego zapalenia jelit.
W razie podejrzenia o alergię pokarmową u psa (zazwyczaj chodzi o alergię na białko zwierzęce, a NIE roślinne), karma dla psów zawierająca hydrolizowane białko to jedyny sposób, żeby weterynarz mógł określić, które mięso jest przyczyną problemu.”
Naszym zdaniem zwierzęta domowe uczulone są najczęściej nie na białko zwierzęce, tylko na toksyczne składniki, którymi się je karmi. Hydrolizowane białko nie wyleczy zwierzęcia, ponieważ karma zawiera oprócz niego też dużo białka roślinnego, co może być źródłem dalszych problemów.
2. Zboża, kukurydza, groch, fasola, wysłodki buraków cukrowych i inne substancje balastowe na bazie węglowodanów mają zwykle dużą tawartość białka roślinnego /lektyn/, te zaś są najbardziej odpowiedzialne za zespół nieszczelnego jelita.
Stosuje się różne metody, aby uczynić substancje roślinne „strawnymi” dla układu pokarmowego zwierząt mięsożernych, na przykład płatkowanie, wytłaczanie lub granulację.
3. Substancje dodawane podczas przetwarzania karmy, jak konserwanty, stabilizatory, barwniki, czy emulgatory podszywające się pod witaminy dodatkowo uszkadzają florę jelitową, osłabioną już przecież przez wymienione powyżej składniki.
Tworzą się stany zapalne, które osłabiają układ odpornościowy organizmu
Powyższy pokarm powoli, ale skutecznie osłabia równowagę mikrobiomu, w jelitach rozwija się stan zapalny, który później przechodzi w stan przewlekły.
Osłabiona flora jelitowa toruje drogę większym białkom, peptydom i polipeptydom składającym się z aminokwasów, które „przebijają” ścianę jelita i przenikają do krwiobiegu.
W rezultacie układ odpornościowy włącza alarm, a niestrawione białka rozpoczynają kontratak, czyli pojawia się zespół nieszczelnego jelita, który atakuje obecnie nie tylko zwierzęta, ale także i ludzi.
Właśnie dlatego alergie rozwijają się powoli i mówimy wtedy raczej o nietolerancji pokarmowej, której prawie nie zauważamy. Zwierzęciu wypada sierść, czasami ma biegunkę lub nie chce jeść, chociaż u niektórych ten etap przebiega całkiem bezobjawowo.
Przy alergii pokarmowej pojawia się już drapanie, wypadanie sierści, rany, guzy, infekcje ucha, problemy z gruczołami okołoodbytowymi, biegunka, plamki na brzuchu. Na przykład w przypadku drożdżaków, oprócz objawów wymienionych powyżej, na skórze zwierzęcia pojawiają się czerwone, ciemniejące z czasem krostki. A drożdżaki żywią się węglowodanami (zboże, kukurydza itp.).
Zwierzę może dotknąć stres. Wtedy alergia może pojawić się nagle: pod wpływem stresu, po szczepieniach lub wraz z pojawieniem się pyłków kwiatowych.
Z naszego doświadczenia wynika, że w tle alergii środowiskowych występuje zawsze nietolerancja pokarmowa, dlatego zmieniając dietę zwierzęcia, za pomocą proszku Humac usuniemy substancje toksyczne, a zwierzę będzie mogło prowadzić szczęśliwe, zdrowe życie.
W 5 punktach podsumowaliśmy, jakich grup pokarmów należyunikać, jeśli Twój pupil cierpi na nietolerancję lub alergię pokarmową czyalergię środowiskową
Nie daj się zwieść prostocie tych wskazówek i temu, że różnią się one od składu wielu karm dla zwierząt oznaczonych jako hipoalergiczne.
Niestety, termin „hipoalergiczny” nie oznacza, że coś nie zawiera alergenów, tylko że składa się ze substancji, które rzadziej ją powodują.
Niestety, wciąż bardzo niewiele osób zajmuje się lektynami w kontekście karmienia zwierząt, chociaż właśnie spożywanie pokarmów o niskiej zawartości lektyn otwiera drzwi do ostatecznego wyleczenia!
Lektyny to białka wiążące węglowodany, które są specyficzne dla grup cukrowych wchodzących w skład innych cząsteczek, powodując w ten sposób aglutynację niektórych komórek lub wytrącanie glikokoniugatów i polisacharydów. Lektyny odgrywają dużą rolę w rozpoznawaniu na poziomie komórkowym i molekularnym oraz odgrywają różnorodne role w zjawiskach rozpoznawania biologicznego, w tym w komórkach, węglowodanach i białkach. [1] Wikipedia
Spośród lektyn występujących w żywności najwięcej dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi i układem trawiennym pojawia się w związku z lektynami występującymi w zbożach i wiechlinach, niektórych warzywach, a także w produktach mlecznych i roślinach strączkowych, a ich wyeliminowanie przynosi poprawę.
Według niektórych naukowców za zespół nieszczelnego jelita odpowiedzialne są lektyny.
Które 5 grup pokarmów jest ZABRONIONE, jeśli Twoje zwierzę ma uczulenie?
#1 wszystkie zboża
Na liście produktów zakazanych występuje pszenica, żyto, jęczmień, orkisz, czyli zboża zawierające gluten.
#2 Należy unikać również bezglutenowych węglowodanów
Kukurydza, owies i ryż są co prawda bezglutenowe, ale zawierają dużo lektyn.
#3 mięso drobiowe i wołowina i ich tłuszcze, jaja, soja
Kurczaki, a w wielu przypadkach również mięso indyka i kaczki może powodować alergie, jeśli nie było hodowane w warunkach naturalnych. Niestety mięso nie jest czystym źródłem białka ze względu na hodowlę przemysłową. Tłuszcz kurczaka występuje prawie we wszystkich karmach.
Tłuszcz właściwie nie powoduje alergii, ale podczas trawienia uwalniane są zawarte w nim toksyny, które mogą wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny u wrażliwych zwierząt.
Jaja powodują alergię krzyżową z kurczakiem, dlatego ich nie polecamy. Wołowina jest mięsem alergizującym, zwłaszcza w Ameryce, ale nie polecamy go również na Węgrzech ze względu na zawartość kazeiny.
#4 Mleko i produkty mleczne
Mleko ma swoje znaczenie dla rozwoju wszystkich ssaków, w tym psów, ale nieprzypadkowo zanika po okresie karmienia piersią.
Na białko w mleku, kazeinę, mogą być uczuleni nie tylko ludzie, ale i zwierzęta (w niewielkich ilościach można stosować mleko kozie wcelach leczniczych).
#5 Domowe resztki, prasowane przysmaki-nagrody, środki do czyszczenia zębów itp.
Żadnych kąsków ze stołu: unikamy resztek domowego jedzenia, bo mogą powodować alergie.
Większość sztucznych przysmaków-nagród, prasowanych środków do czyszczenia zębów, kolorowych ciasteczek dla psów produkowana jest z odpadów pochodzenia zwierzęcego, resztek poubojowych, z dodatkiem zbóż, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.
Nie są one dobre dla zwierzęcia, dodatkowo niszczą i tak już osłabioną florę jelitową.
Zamiast tego podawaj naturalne przekąski-nagrody z białka, które jest podstawą codziennej diety.
Jeśli Twój pupil wykazuje już objawy alergii, wówczas oprócz całkowitej reformy diety ważne jest jak najszybsze usunięcie alergenów znajdujących się już w organizmie. Humac nadaje się do tego doskonale.
Jakie działanie wywiera Humac?
Trafiając do organizmu zwierzęcia, związuje na stałe znaczną część toksyn i alergenów znajdujących się w pożywieniu. Dzięki temu odciąża narządy wydalnicze zwierzęcia, które zaczynają regenerować organizm. Dzięki właściwościom antybakteryjnym „łata” " nieszczelną ścianę jelita.
Odbudowuje florę jelitową, poprawiając w ten sposób wchłanianie.
Na wypadek niedoboru pierwiastków dostarcza do organizmu także mikroelementy, wszak mikro- i makroelementy są nieodzowne do funkcjonowania enzymów, a HUMAC zawiera ponad 90 różnych soli mineralnych w formie chelatu.
Podawanie kwasu huminowego skutkuje wzmocnieniem układu odpornościowego, czego efektem jest nie tylko wzmocnienie odpowiedzi odpornościowej – głównie humoralnej –, ale także prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Zdolność organizmu do samoobrony w dużej mierze zależy od zdrowia układu trawiennego. Kwas huminowy zbliża kondycję układu trawiennego do stanu fizjologicznego i wywiera nań działanie wspomagające.
Wiąże substancje toksyczne (i pomaga je wydalić)
Wspomaga przyswajanie witamin i substancji odżywczych
Wzmacnia układ odpornościowy
#5 Zwierzę z alergią potrzebuje całkowitej zmiany stylu życia
Zdrowie zwierzęcia w dużej mierze zależy od Ciebie, od tego, czym go karmisz!
Czy podsycasz objawy jego alergii, czy też konsekwentnie usuwasz z diety nieodpowiednie dla niego składniki, nawet jeśli lubi owoce, warzywa, resztki ze stołu lub syntetyczne przysmaki-nagrody?
Nawet wtedy, kiedy tak ładnie prosi…
Nawet wtedy, kiedy tradycja mówi, że zwierzę spokojnie odchowa się na resztkach ze stołu.
Niestety, nasz świat bardzo się zmienił. Dziś nie ma już pożywienia bez zanieczyszczeń i nasz pupilek sygnalizuje nam to, między innymi pod postacią alergii!
Wszystkim zwierzętom i ich właścicielom życzymy beztroskiego, wolnego od alergii, szczęśliwego życia!
Zespół Humac
Częściowe lub całkowite kopiowanie i publikacja niniejszego artykułu możliwa jest wyłącznie za uprzednią zgodą HUMAC Hungary.
Najczęstsze alergeny
- Żyto i pokarmy z zawartością żyta
- Jęczmień i pokarmy z zawartością jęczmienia
- Otręby i pożywienie z otrębami
- Orkisz i żywność zawierająca pszenicę orkisz
- Pszenica kamut i żywność ją zawierająca
- Słód i żywność zawierająca słód
- Mięso wołowe i jego pochodne, np. łój
- Ponadto w przypadku nietolerancji glutenu zabrania się spożywania wszelkiej żywności przetworzonej i gotowej do spożycia, która prawdopodobnie zawiera w/w zboża. Należą do nich wypieki, makarony, ciasta, ciastka, a także mięsa panierowane, większość salami i kiełbas.
- Nie polecamy również owsa ani kukurydzy. Nie zawierają wprawdzie glutenu, mają za to wysoką zawartość lektyn.
- Spośród lektyn występujących w żywności najwięcej dolegliwości związanych ze stanami zapalnymi i układem trawiennym koreluje z lektynami występującymi w zbożach i wiechlinach, niektórych warzywach, a także w produktach mlecznych i roślinach strączkowych, a ich wyeliminowanie przynosi poprawę. Niektórzy uczeni uważają, że za zespół nieszczelnego jelita odpowiedzialne są lektyny.
- Mięso z kurczaka i jego pochodne, mąka z kurczaka, tłuszcz z kurczaka (wg oficjalnego stanowiska nie powodują alergii, ale mogą zawierać substancje toksyczne)
- Jaja (również w proszku)
- Soja
- Mleko, produkty mleczne